Kortárs Magyar Fotóművészet - 2017

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

A tizenötödik születésnap mindenki életében emlékezetes esemény.
A határon túli magyar fotóművészek körében született meg a gondolat, hogy létre kéne hozni egy olyan művészi szövetséget, amely összefogja és képviseli a magyar fotóművészeket a világ bármely részén. A gondolat megvalósulása a Magyar Fotóművészek Világszövetsége, amely 2002. októberében alakult meg. Az akkor közel harminc főt számláló szövetség, mára már 173 tagot tudhat soraiban. Azok a célok és igények, amelyek 15 éve életre hívták a Világszövetséget, a mai napig központi szerepet kap a szövetség életében, tevékenységében. Sokrétű munkánk eredményeképp a Világszövetség jó úton halad afelé, hogy a hazai és nemzetközi fotóséletben mind nagyobb elismerést szerezzen. A Nemzetközi Magyar Fotószalon kezdetektől végigkísérte a szövetség életét. Az évről-évre megrendezésre kerülő pályázat és az azt követő - a fotópályázat válogatott alkotásaiból szervezett - vándorkiállítás napjainkra már több országban, tizenhat helyszínen mutatja be a győztes képeket és a Világszövetséget egyaránt.
Ebben az évben 17. alkalommal került megrendezésre a fotószalon. Idén először 4 kategóriában lehetett nevezni. 2017-ben Arany János születésének 200. évfordulóját ünnepeljük, ezért idén a hagyományos (általános színes, monokróm) kategória mellett „Arany János élete és költészete” kategóriát is hirdettünk. A Világszövetség – az alapvető céljaival összhangban – idén is nagy hangsúlyt helyezett a magyarság hagyományainak, a népi kultúrának bemutatására, amely idén a „Magyar Népzene” kategóriában öltött testet. A negyedik kategória újdonságként a “S’Örömre fel!” témát kapta, amely az eddigiekhez képest formabontó választás volt, ennek ellenére a pályázók között nagy érdeklődést váltott ki.
A Magyar Fotóművészek Világszövetsége munkájának eredménye, hogy ebben az évben is nagyon színvonalas anyag gyűlt össze, amelynek válogatását a kiállításainkon és a katalógusunkban is bemutatjuk. A hazai és a nemzetközi fotósközéletben is elismert és megbecsült zsűri tagjainak idén sem volt könnyű dolga az értékelésnél. Reményeim szerint a katalógusban és a vándorkiállítások helyszínein bemutatott alkotások is hozzájárulnak a Világszövetség ismertségének növeléséhez, céljai  megvalósításához, az alapító gondolatok terjesztéséhez.
Ezúton szeretnék mindazoknak köszönetet mondani, akik az elmúlt 15 évben áldozatos munkájukkal hozzájárultak a Világszövetség létéhez, tevékenységéhez, ahhoz hogy az MFVSZ az évek során méltán nagykövetévé  váljon a magyarság fotókultúrájának.

Budapest, 2017. szeptember 23.

                                                     dr. Patrus Sándor
                                                           elnök

 

Kortárs Magyar Fotóművészet 2017 - Album